Гинекологија

Најдобра гинеколошка дијганостика со најнова технологија

Гинеколошки преглед

Брисеви

Следење на бременост

Гинеколошки ултразвук

Гинеколошки преглед

Во нашата клиника ги нудиме следните услуги

  • Гинеколошки преглед

  • Брисеви

  • Следење на бременост

  • Гинеколошки ултразвучен преглед

Со гинеколошка клиника располагаме само во Штип, термини може да се закажат на телефонскиот број 032/380-833

Брисеви

Брис од вагина се зема при рутински гинеколошки преглед еднаш годишно или при појава на некои симптоми (чешање, пецкање, непријатен мирис, болка при односи). Најчесто, вагиналниот брис се анализира микробиолошки со добивање на антибиограм.

Треба да се зема вагинален брис додека се третира воспалението за да се следи напредокот во лекувањето на инфекцијата. Тоа е неопходен елемент за дијагноза за време на бременоста. Бремените жени се многу посклони на инфекции поради големите хормонални флуктуации кои влијаат на вагиналната флора. Треба да се запомни дека инфекциите во овој период се многу опасни за фетусот и може да завршат со спонтан абортус или предвремено породување. Затоа, симптомите не треба да се игнорираат.

При земањето вагинален брис бара соодветна подготовка. Два дена пред брисењето, не треба да имате секс. На денот на собирањето, жената треба да ја измие перинеалната област без да користи сапун или гел за интимна хигиена. Важно е да не се користат вагинални лекови, наводнување, креми или други средства наменети за употреба во интимни области. Исто така, треба да се запомни дека секоја употребена козметика или препарат може да ги наруши резултатите од тестот за размаска.

Следење на бременост

Следењето на бременоста на една идна мајка е една многу важна постапка бидејќи докторите имаат увид како се развива плодот во мајката и тоа се врши преку редовни прегледи кај гинеколог. Преку нив се овозможуваат, доколку бидат детектирани во околу 90 отсто, некакви отстранувања од нормите, да се извршат дополнителни неинвазивни или инвазивни анализи или методи за потврдување на хромозомски аномалии на плодот како: Даунов синдром, Едвардов синдром, синдром на Патау, Тарнеров синдром, структурни аномалии, дефекти на невралната туба и др.
При бременоста потребно е да се прават редовни прегледи и тоа во 16, 24, 28 и 32 гестациска недела, како и четири ултразвучни, скрининг прегледи – потврда на срцева акција на прва контрола, во 12, 20 и 32 гестациска недела.

Гинеколошки ултразвук

Гинеколошкиот ултразвук може да се прави сам или заедно со гинеколошки преглед. Со овој преглед најдобро се анализираат јајниците и матката и дали постојат некои промени на нив – задебелен ендометриум, цисти, полипи…… или бременост.
Гинеколошки ултразвук е профилактичко испитување на женските гениталии што се врши со употреба на ултразвучен апарат. Најчесто гинеколошкиот ултразвук се прави за време на бременоста и по породувањето. Редовниот скрининг на секои две години се препорачува и за сите возрасни жени. Тестот овозможува прецизна дијагноза на болести и повреди во репродуктивните органи.