Во сезоната на летни одмори и жешките летни денови, веруваме дека неколку совети ќе ви бидат добредојдени за полесно да се справите со топлотниот бран.

Топлото време значи дека вашето тело мора да работи понапорно за да ја одржи вашата основна температура на нормално ниво, ставајќи дополнително оптоварување на срцето и останатите органи. Ова значи дека може да бидете изложени на поголем ризик ако имате срцеви заболувања. Затоа е особено важно да останете ладни и хидрирани.

Кога се соочувате со топло време, важно е да преземете дополнителни мерки на претпазливост за да го заштитите здравјето на вашето срце. Еве неколку кардиолошки препораки за топло време:

Останете хидрирани: Пијте многу вода во текот на денот за да спречите дехидрација. Дехидрацијата може да го напрега вашето срце и да доведе до компликации. Избегнувајте прекумерно внесување на кофеин или алкохолни пијалоци бидејќи тие можат да придонесат за дехидрација.

Облечете се соодветно: Носете лесна облека што дише, изработена од природни влакна како што е памукот. Одлучете се за светла облека што ја рефлектира сончевата светлина и помага да го одржувате вашето тело ладно.

Време на вашите активности на отворено: планирајте ги вашите активности на отворено во поладните делови од денот, како што се рано наутро или доцна навечер. Избегнувајте да бидете надвор во најжешките часови, обично помеѓу 10 и 16 часот.

Барајте сенка или климатизирани средини: Кога сте на отворено, најдете сенка или правете паузи во климатизирани простории за да се оладите и да го намалите топлинскиот стрес на вашето тело. Ова е особено важно ако имате срцева болест.

Заштитете се од сонце: Нанесете крема за сончање со висок заштитен фактор за да ја заштитите кожата од штетните УВ зраци. Носете капа и очила за сонце за да ги заштитите лицето и очите од директна сончева светлина.

Полека, без брзање: Избегнувајте напорни активности при екстремна топлина, бидејќи тоа може дополнително да го оптоварува вашето срце. Темпирајте го вашето темпо и слушајте го вашето тело. Ако почувствувате симптоми како болка во градите, вртоглавица или отежнато дишење, веднаш побарајте лекарска помош.

Внимавајте на лековите: Некои лекови за срце може да бидат осетливи на топлината. Консултирајте се со вашиот кардиолог или лекар за да се осигурате дека вашите лекови се безбедни и ефикасни за време на топли временски услови.

Проверете го квалитетот на воздухот: лошиот квалитет на воздухот може да ги влоши срцевите и респираторните состојби. Останете информирани за предупредувањата за квалитетот на воздухот во вашата област и ограничете ја изложеноста на отворено кога нивоата на загаденост на воздухот се високи.

Запомнете, ако имате веќе постоечка срцева болест, од суштинско значење е да ги следите советите на вашиот кардиолог во врска со мерките на претпазливост за топлото време. Бидете будни, грижете се за своето срце и одговорно уживајте во летото.

Работно време

Пон – Пет
8:30 – 15:30
Сабота неработен
Недела неработен

  +389 32 380 833

Локации

  • Штип

  • Струмица

Нашите вредности

Нашата мисија е да обезбедиме најдобра грижа за нашите пациенти и да овозможиме максимална дискреција при решавањето на секој проблем со кој се соочува пациентот. Добросостојбата на вашето срце е наш приоритет!

Задоволството на пациентите е огледало на нашата работа. Секогаш се стремиме да пружиме професионална услуга притоа задржувајќи пријателски и топол однос со пациентите, на обострано задоволство.